Politie en veiligheid

Leef! Herzele 2018

LEEF! & GROEN zijn voor buurtgericht politiewerk met de nadruk op het herstellen van het sociaal weefsel, democratische organisatie van de diensten en preventie.

  • Wij stellen vast dat het hergroeperen van de politiediensten in politiezones over meerdere gemeenten een positieve bedoeling had (méér samenwerking tussen de verschillende diensten), maar dat er ook ongewenste neveneffecten wijn. De rechtstreekse controle op het politieapparaat wordt bemoeilijkt. De politieraden staan veraf van de gemeenteraden. In het politiecollege, dat de burgemeesters van de zone (in ons geval Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem) groepeert, heeft diegene die de meeste centen inbrengt als gemeente het meest te zeggen. Concreet zitten de burgemeester van Herzele en Houtem er voor spek en bonen bij, alhoewel zij het grootste deel van de bevolking vertegenwoordigen.
  • Het hergroeperen van de diensten moest er ook voor zorgen dat méér gespecialiseerde diensten opgericht werden. Op een aantal vlakken (milieu, ruimtelijke ordening, fraudebestrijding,…) blijven we op onze honger zitten. Ondertussen is de service naar de Herzeelse inwoners wel verminderd. Het bureel moet dan ook alle dagen open zijn.
  • Intern dient het bestaande politiekorps dringend gedemocratiseerd. Een goede korpschef moet zijn autoriteit naar de manschappen afdwingen door respect i.p.v. door tucht- en ordemaatregelen.
  • De klemtoon dient te liggen op preventieacties en voorlichting. Binnen het veiligheidsbeleid stellen wij vast dat verkeersveiligheid nog altijd topprioriteit nummer 1 is bij de bevolking. Uiteraard dienen misdrijven bestraft en moet iedereen gelijk behandeld worden. We zijn evenwel tegen het opschroeven van criminaliteit: door schrik te zaaien willen bepaalde politieke strekkingen zieltjes winnen.
  • De wijkagent moet geherwaardeerd worden en tussen de mensen lopen. Nu wordt hij overstelpt met paperassen en verslagen. Desnoods moet de politie méér administratieve burgerkrachten aanwerven om hen te ondersteunen.
  • De gemeente kiest voor 1 straatwerker die een oogje in het zeil houdt op plaatsen en momenten waar er activiteiten zijn. De herrie in het centrum na vb. burchtconcerten moet aangepakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiële steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties