Voor een veiligere Stationsstraat

Stationstraat

Naar aanleiding van een paar zware ongevallen in de Stationsstraat heeft LEEF! het initiatief genomen om samen met de bewoners na te gaan hoe we de veiligheid en leefbaarheid kunnen verbeteren.

Op de ongevallenkaart die we zelf hebben opgesteld, op basis van de cijfers die de gemeente ons bezorgd heeft, is duidelijk te zien dat de Stationsstraat samen met de Peperstraat de meeste ongevallen per 100m heeft. Meer nog dan de N42!

We zijn verschillende avonden op stap geweest om de mening van de bewoners te vragen. Het resultaat was geen verassing voor ons. De Stationsstraat is dringend aan een herinrichting toe met verschillende maatregelen die het veiliger maken voor de fietser, voetganger en bestuurder.

 • De meeste mensen die we gesproken hebben waren het vooral eens met het afschaffen van het beurtelings parkeren en voorstander van vaste parkeerplaatsen aan beide zijden zodat het verkeer moet afremmen, rekening houdend met De Lijn. (85%)
  We zullen hier wel de opmerking krijgen dat als je het verkeer te veel laat wachten dat er meer fijn stof zal uitgestoten worden in de stationsstraat.
 • Wat ook een bron van frustratie is , zijn de putten in het wegdek naast de betonplaten, de stroken met asfalt. Telkens het regent en de auto’s aan de andere kant geparkeerd staan worden de gevels, en voetgangers door voorbijrijdende wagen en bussen nat gemaakt. (90%)
 • Extra zebrapaden aan de Melkerijstraat en de Sint-Rochus kapel met extra verlichting, evenals de zebrapaden aan de kleuterschool kon op unanieme bijval rekenen (100%)
 • Indien de straat heraangelegd wordt, wordt voorgesteld om fluisterasfalt te gebruiken om de geluidshinder te beperken. (90%)
 • Ook de snelheid was een pijnpunt. Mensen die er reeds vele jaren wonen zeggen nog niet veel (zo goed als geen) flitscontroles te hebben gezien. Vandaar dat lacherig werd gedaan over de V85 indicator die zegt dat 85% minder dan 50km/u rijd. De bewoners vragen (meer) flitscontroles. (90%)
 • De flitspalen aan de kleuterschool konden op heel veel steun rekenen. (90%)
  Op de laatste gemeenteraad werd gezegd dat het moeilijk is om te flitsen in de Stationsstraat (volgens de politie) door de vele bochten…. Het stuk tussen de kleuterschool en de Melkerijstraat is een paar 100 meter recht en een beetje voorbij de Melkerijstraat richting centrum opnieuw een recht stuk is van een paar 100 meter.
 • Bredere voetpaden ( oa. voor rolstoelgebruikers en kinderwagens). (75%)
 • Op sommige stroken zouden er paaltjes moeten komen aan de voetpaden, omdat nu veel wagens en ook bussen van De Lijn op het voetpad rijden om elkaar te kruisen en ze geen geduld hebben. (80%)
 • Plaatselijk verkeer vrachtwagens kreeg unanieme steun. (100%)
  Het plaatselijk verbod voor vrachtwagens is volgens Van Damme ingewikkeld te realiseren, nochtans kan dit op één twee drie geregeld worden tijdens de omleidingen die er nu zijn waar ook een plaatselijk verkeer voor vrachtwagens geld in de Hoogstraat.
 • Bewonerskaart voor de bewoners aan het station waar blauwe zone geld. (60%)

Voorstel van beslissing: De gemeenteraad bespreekt dit document, keurt het goed en plakt een timing op de gepaste verbeteringswerken, zodat de straat voorlopig mee vernieuwd wordt tegen de tijd dat het kruispunt Vier Wegen opnieuw open gaat.
Deze voorstellen zijn door LEEF! op de agenda van de volgende gemeenteraad geplaatst, woensdag 30 mei 2018 om 19u30 in de raadszaal van het gemeentehuis.

Patrick Giebens

3 thoughts on “Voor een veiligere Stationsstraat

 1. Zeer goede voorstellen en ik hoop dat er toch een paar zullen worden goedgekeurd en uitgevoerd of misschien wel allemaal! Véél succes!!!!

 2. Als inwoner in de stationsstraat kwam ik tot de conclusie dat, ondanks de werken, er toch enkele snelheidsduivels, met hoge snelheid en met het nodige lawaai, van de gelegenheid gebruik maken eens voluit te gaan.
  De rijvakken verbreden is natuurlijk ten koste van de voetpaden en die zijn op heel wat plaatsen al slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Gelukkig is er nog het fietspad.

 3. Het is normaal dat het percentage op de vele punten hoog ligt omdat deze problemen zich al jaren voordoen. Ikzelf heb al 3 maal het probleem van de hoge snelheid aangekaart bij de gemeente en de politie omdat ikzelf bijna het slachtoffer was van een te snel rijdende auto en dit terwijl ik via het zebrapad overstak. Er was een Teamspoor van zeker 50m. Toen ik de persoon wou confronteren met het snel rijden vond hij dit normaal.
  Dus er moeten niet alleen werken uitgevoerd worden maar er moet ook iets gedaan worden aan het gedrag van dergelijke chauffeurs.
  Wat is nu eigenlijk het voorstel naar de gemeente toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiële steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties