Landbouw

Leef! Herzele 2018

De landbouw en de landbouwers zijn de laatste jaren in de verdrukking geraakt. De boer wordt geplet in een geglobaliseerde wereld waarin de prijzen bepaald worden door een aantal, in hoofdzaak Amerikaanse, multinationals.

LEEF! & GROEN geloven in het voortbestaan van de landbouw, ook in Herzele, als economische factor. Een gemeentebestuur kan proberen deze moeilijke situatie om te buigen door maatregelen op plaatselijk vlak.

  • Het inschakelen van landbouwers, tegen vergoeding, voor natuurbeheer. Het verbeteren van een aantal bestaande premies en het doorzichtiger maken van de subsidiestromen is hierbij een prioriteit. Men kan de landbouwers helpen bij het vervullen van de administratieve papierberg.
  • Informatie geven over en stimuleren van agroforestry: een combinatie van bosbouw en landbouw.
  • Het gemeentebestuur kan de plaatselijke landbouw steunen door een label ‘Made in Herzele’ op te richten en zo het gebruik van Herzeelse producten te stimuleren. Men zou kunnen denken aan het promoten van deze producten in de plaatselijke winkels of in het oprichten van een eigen winkel, een boerenmarkt of andere initiatieven. De gemeente kan een positieve taak vervullen in het afstellen van vraag en aanbod en de gepaste formule te vinden om de producten aan de man te brengen.
  • De gemeentelijke instellingen kopen zoveel mogelijk lokaal, fair-trade of bio.
  • Landbouwers hebben het steeds moeilijker om aan gronden te raken binnen fatsoenlijke afstand van hun bedrijf. Eerst en vooral worden grondrovende initiatieven als N42, enz. verder afgeblokt. Verder kan de gemeente een gemeentelijke grondbank opstarten om de speculatie zoveel mogelijk tegen te gaan en er voor te zorgen dat gronden aan een fatsoenlijke prijs van eigenaar kunnen verwisselen. Om de stijgende prijs van landbouwgrond tegen te gaan bieden de gemeente en OCMW hun eigen gronden aan.
  • Binnen dit geheel wordt ook de biolandbouw gestimuleerd omwille van de er bij horende baten voor het leefmilieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiƫle steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties