Voorstel voor het voortbestaan van de strijkwinkel is verworpen.

Strijkwinkel

Het voorstel om de handen in mekaar te slaan en een oplossing te zoeken die het voortbestaan van de Herzeelse strijkwinkel garandeert is verworpen.

Het agendapunt van raadslid Filip De Bodt (LEEF!)

Klanten en anderen zijn verwonderd rond het sluiten van de Herzeelse strijkwinkel. Een service verdwijnt en de Groenlaan wordt een zaak armer, in tegenstelling tot het beleid dat we gemeentelijk voorop stellen. LEEF! stelt voor om het aanbod in de strijkwinkel uit te breiden en het project nog een kans te geven.

Ter zitting vult raadslid De Bodt (LEEF!) zijn voorstel aan, door te argumenteren dat sociale tewerkstelling een opdracht is voor gemeente en OCMW. De kostprijs voor deze winkel kan gerecupereerd worden door bijvoorbeeld de bovenverdieping te verhuren.

Voorstel van beslissing

De gemeenteraad vraagt het gemeentebestuur en het OCMW om de handen in mekaar te slaan en een oplossing te zoeken die het voortbestaan van de Herzeelse strijkwinkel garandeert.

Stemmen

12 ja-stemmen (Noël De Smet, Filip De Bodt, Yves Lerminiaux, Danny Van Melkebeke, Ronny Herremans, Lieve De Middeleer, Jo De Loor, Wim Impens, Andy Van Herreweghe, LindaDeRoeck, Patricia Van Ruyskensvelde, Paul De Vuyst)
12 neen-stemmen (JohanVan Tittelboom, Stefaan Lauwaert, Jan Van Damme, Jürgen Neyrinck, Benjamin Rogiers, Sofie Hoefman, Walter De Mezel, Luc Hoorens, Anja Sprangers, Kristof Callebaut, Hilde Van Impe, Heidi Knop)

Beslist

Schepen van sociale zaken en voorzitter van het OCMW, Rita Vandenoostende (Open VLD) licht de beslissing van de OCMW-raad toe. Het aantal klanten was gezakt van 400 naar een goede 150. Ook de frequentie was sterk gedaald. In praktijk kwam het er op neer dat er op twee werkdagen gemiddeld drie klanten kwamen (dus de ene dag één, de andere dag twee). Elke klant kwam gemiddeld één keer om de vier à vijf weken langs. Dit is onvoldoende. Op een gegeven moment moet je erkennen dat het project zijn duurtijd gehad heeft, temeer daar de meeste medewerkers recent op pensioen waren gegaan of dit volgend jaar doen. Het OCMW zet ondertussen in op sociale tewerkstelling op andere vlakken. Door de overname van de dienstenonderneming van de PWA kunnen nu strijkactiviteiten aan huis worden aangeboden. Dit allesmaakt de beslissing van het OCMW verdedigbaar, volgens de schepen/voorzitter.

Het voorstel wordt verworpen.

Notulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiƫle steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties