Ontslag als lid van de Raad van Bestuur van het AGB-Herzele

Foto gemeentehuis Herzele

Beste secretaris,
Beste leden van de Raad van Bestuur,

Vanavond gaat de vergadering door van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Herzele. Zeven dagen geleden kregen wij daar een uitnodiging voor. Op de agenda herwaarderingsregels en de verzamelde boekhouding van 2015 en 2016.

Het heeft jaren geduurd voordat men een bedrijfsrevisor gevonden heeft die de rekeningen kon nagaan. Nu moeten wij op veertien dagen alles doorgronden.

Dit ligt mij al een tijdje zwaar op de maag. De gemeenteraadsleden kregen reeds allemaal een brief van de Gouverneur toegestuurd waarin de vraag gesteld werd wanneer de boekhouding eindelijk zal besproken worden op de gemeenteraad, hoe het zit met de samenwerkingsovereenkomst, wanneer die gaat geëvalueerd worden?

Voor mij is het duidelijk: de gemeenteraadsleden van Herzele hebben niets te zeggen in het AGB en verkeren in de onmogelijkheid om enige controle uit te oefenen. De vergaderingen worden zonder enige afspraak op lukrake momenten samen geroepen die de meerderheid past. Nooit werd ons gevraagd wat voor ons past. Soms vallen de vergadering in of vlak na de werkuren. Het is een samenraapsel van een Raad van Bestuur met bestuurders en ambtenaren, die ook hun zeg hebben. Topambtenaren moeten in onze gemeente verschillende jobs opnemen binnen AGB, Gemeente, OCMW en Politiezone. Vraag is dan of ook zij de tijd vinden om alles aan een grondige controle te onderwerpen. Het kader dat hen zou moeten ondersteunen wordt eerder afgebouwd dan aangevuld.

Op twee weken tijd is het mij onmogelijk dit werk, naast mijn bestaande job, als gemeenteraadslid rond te krijgen. Nochtans wekken een aantal zaken vragen op:

  • Hoeveel kosten de jaarlijkse wielerwedstrijden ons nu echt? Voor Baloisetour lijkt dat volgens de boekhouding 35.000-40.000 € te zijn? Zijn alle onkosten geldig gestaafd?
  • Hoeveel kosten de Burchtconcerten 2015-2016 en zijn alle onkosten geldig gestaafd?
  • Bij drankenverkoop Burchtconcerten eind 2016 noteren we 20319 € aankoop en 33.431 € verkoop, of een marge van 1,65 % terwijl dat theoretisch minstens 2,5 moet zijn.
  • De organisatie van de Burchtconcerten werd uiteindelijk uitbesteed aan een privé-partner. Tegen welke vergoeding? Welke overeenkomst? Via welke aanbesteding?
  • Hoeveel heeft de techniek van BTW-recuperatie voor Wattenfabriek, Brandweerkazerne en Steenoven ons nu fiscaal opgeleverd?
  • Welke erelonen betalen wij voor welke consultancy (10.000 €)?
  • De organisatie van de Burchtconcerten werd uiteindelijk uitbesteed aan een privé-partner. Tegen welke vergoeding? Welke overeenkomst? Via welke aanbesteding?

Dit zijn maar enkele van de vragen. Vermits het mij gezien de gegeven termijn onmogelijk was om de nodige opzoekingen te doen, wens ik de jaarrekening niet goed te keuren.

Gezien dat soort van gebrek aan controle veelvuldig gebeurt en we tegelijkertijd ook nog wachten op de rekening 2017, wens ik de verantwoordelijke als bestuurder niet meer op mij te nemen.

Ik geef dan ook ontslag als lid van de Raad van Bestuur van het AGB-Herzele

Met vriendelijke groeten,

Filip De Bodt

Filip De Bodt
filip.de.bodt@skynet.be
0496/71 84 72

Verschenen in de pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiële steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties