Mogelijks fraude gepleegd in het SVK

LEEF!&GROEN agendeert de audit van SVK-Z.O.-Vlaanderen op de OCMW-raad van volgende week woensdag 21 juni. Herzele levert de voorzitter van het SVK, die namens het OCMW aangeduid is.

LEEF!&GROEN vraagt zich af of men dan nooit enig probleem in de jaarrekeningen of de dagelijkse praktijk kunnen vaststellen heeft en waarom dit nooit gerapporteerd is op de OCMW-raad.

Vorige week werd bekend dat er mogelijks fraude gepleegd werd in het SVK. Het zou mogelijks gaan om de aankoop van goederen voor privé-gebruik met gemeenschapsgeld. Vermits Herzele de voorzitter levert van het SVK en ons OCMW actief betrokken is, vraag ik als OCMW-raadslid dat de audit bekend gemaakt en besproken wordt op de OCMW-raad.

Graag willen wij ook reflecteren over gepaste maatregelen. We moeten immers vaststellen dat dergelijke mogelijke misbruiken kunnen gebeuren zonder dat wij als OCMW enig vermoeden hebben over wat er precies gebeurde.

  • Kon het Herzeelse OCMW de boekhouding inzien?
  • Keurde het College of Vast Comité deze rekeningen goed?
  • Aan wie werd er verantwoording afgelegd?
  • Hoe trekken we dit in de toekomst recht en zorgen we ervoor dat dit niet meer gebeurt?

Steeds verder af.

Graag willen wij ook opmerken dat dergelijke incidenten het gevolg zijn van een lang aangehouden politiek van centralisatie en besparingen, die ook de huidige Vlaamse Regering en haar Minister van Wonen Matthias Diependaele doordrukken: als een OCMW zelf nog moet rekeningen goedkeuren en daar voldoende personeel voor krijgt dan is de kans dat dergelijke zaken tijdig aan de oppervlakte komen veel groter.

Centralisatie zorgt ervoor dat enkel nog een club van ingewijden, die tot de meerderheid behoren, zicht heeft op de gang van zaken.

Afbeelding: SVK Zuid-Oost-Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiële steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties