LEEF! & GROEN: Sociale rechtvaardigheid eerst

Strijkwinkel Herzele

LEEF!&GROEN komt op voor ecologische en sociale rechtvaardigheid in Herzele. De scharnierpunten in ons verkiezingsprogramma hierrond zijn sociale economie en fiscaliteit.

Sociale economie

Herzele heeft geen traditie op vlak van sociale economie. In heel wat buurtgemeenten zijn dit soort van organisaties samen met de lokale overheid actief. Ze geven mensen die het moeilijk hebben de kans om via aangepaste programma’s opnieuw werk te vinden. Een vaste betaalde job is vaak de beste garantie om uit de miserie te raken. Mensen worden er opgeleid voor jobs in de horeca, bouw, natuurbeleid, landbouw of als zwerfvuiljager.

Het enige echte initiatief op dit vlak was de strijkwinkel op de Groenlaan. Die werd dit jaar met goedkeuring van alle Herzeelse politieke partijen gesloten. Enkel LEEF!&GROEN verzette zich: we organiseerden een ludieke actie en stelden op de gemeenteraad voor om de strijkwinkel open te laten.

LEEF!&GROEN wil daar blijven voor ijveren als eerste stap naar het uitbreiden van deze diensten.

Belastingen

LEEF! stelde de Herzeelse gemeentebestuur voor ook in Herzele een tax-shift door te voeren. De bedoeling daarvan was om prutsbelastingen of retributies (kermissen, frituren, inschrijvingsgeld academie, identiteitskaarten) aan te passen of indien mogelijk af te schaffen. We willen o.m. belastingen vereenvoudigen door bvb. een algemene bedrijfsbelasting op oppervlakte in te voeren in plaats van verschillende deelbelastingen. De milieubelasting moet naar beneden voor de gewone mensen of kleine landbouwers en naar boven voor de echte grote vervuilers. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. In eerste instantie reageerden alle Herzeelse partijen positief op dit voorstel, maar zoals gewoonlijk bleef het bij plannen en intenties.

LEEF!&GROEN wil bovenstaande punten opnieuw op de agenda zetten en werkt enkel mee aan een eventuele meerderheid als dit effectief gerealiseerd wordt.

Verschenen in de pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiƫle steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties