Leef!&Groen: Sociale rechtvaardigheid eerst

Gemeentehuis Herzele

LEEF!&Groen Herzele gaan voor een sociale en ecologische politiek. Wij zitten sinds 1994 in de gemeenteraad en wegen op verschillende dossiers vanuit een roodgroene visie.

Op vlak van leefmilieu, ruimtelijke ordening en klimaat slaat Herzele écht een belabberd figuur. Men vond het bij het begin van de huidige legislatuur zelfs niet meer nodig om daar een aparte schepen voor te installeren. Het N-VA/Open VLD bestuur trok zijn handen af van dit thema.

Dat is dan ook goed te zien. Herzele heeft geen beleid meer rond ruimtelijke ordening: overal worden appartementen neergepoot, de vrije ruimte werd verkwanseld door overmaatse stallen, renbanen enz. Alle mogelijke nationale regels worden door de huidige meerderheid zo soepel mogelijk geïnterpreteerd. We hebben maar één Ruimtelijk Uitvoeringsplan, in Ressegem, dat opnieuw appartementen tot 15 meter hoog toelaat zonder daar randvoorzieningen of variatie aan te koppelen.

Alleen al in deze legislatuur verloor Herzele een duizendtal bomen. Controle is er nauwelijks. De job van natuurambtenaar werd verdeeld over drie mensen, waardoor het overzicht verdwenen is.

Klimaatplan

In heel wat gemeenten en steden worden maatregelen genomen om de klimaatopwarming te beperken. Men zorgt er enerzijds voor om minder CO2 uit te stoten en bereidt zich anderzijds voor op overstromingen en hittegolven. Dat kan door een uitgebreid stelsel van subsidies, gezamenlijke aankopen, het stimuleren van korte keten, betonstop, bosaanplantingen, herstel van groen,…

Ook hier doen wij als gemeente alleen wat echt moet. Herzele keurde op het nippertje van deze legislatuur het klimaatplan van de intercommunale SOLVA goed, maar nam verder nog geen initiatieven van betekenis.

LEEF!&GROEN werkte een programma uit rond klimaat en wil dringend een aantal initiatieven nemen: subsidies voor wie beton opbreekt, beplanting van minstens 5 ha groen per jaar, publieke gronden ter beschikking stellen van jonge boeren met een ecologisch charter, groepsaankopen voor fietsmateriaal, zonnepanelen op zoveel mogelijk gemeentelijke daken, enz.

Verschenen in de pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiƫle steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties