Horecabeleid Herzele: we hebben ernaar gezocht maar geen gevonden.

Herzele heeft al jaren geen horecabeleid. Daardoor krijgt de horeca (het net als de andere kleinhandel) moeilijk in onze gemeente. Daar moeten algemene oplossingen voor zijn als Herzele binnen tien jaar nog een centrum wil hebben.

LEEF! stelt voor om een horecaplan uit te werken op basis van volgende krachtlijnen die terug te vinden zijn in de bestaande plannen van Antwerpen, Brugge, Sint-Niklaas, Aalst, Genk en aantal kleinere steden en dorpen.

 • Horecacoach: aanstellen van een horecacoach als centraal aanspreekpunt.
 • Horecadatabase (diensten en co, volledige lijst): die moet er voor zorgen dat elke dienst dezelfde lijst gebruikt voor evenementen. Nu bestaan er verschillende lijsten (kermisaffiche, middenstandsraad…) en worden mensen op een andere manier of niet aangesproken.
 • Aangenaam centrum: Het centrum van onze gemeente moet evolueren van een betonnen woestijn naar een gezellig, open centrum  (zie Centrumplan Liebaut)
 • Evenementen: Er zijn voldoende evenementen maar er moet een beleid komen over hoe men ze uitvoert een aanpakt: men moet geen horeca-initiatieven wegstoppen met kermiskramen, iedereen op tijd verwittigen van activiteiten zou zinvol zijn, eerst lokale mensen betrekken bij vb. foodmarkt alvorens trucks te bellen, eenzelfde aanbod van activiteiten i.p.v. het ene jaar wel, het andere niet. Men zou kunnen zoeken naar arrangementen.
 • Toerisme: Vroeger hadden we veel dagjesmensen die (zelfs met bussen) onze gemeente kwam bezoeken. Nu is dat weg. Men zou dat kunnen herbeginnen. Men zou een toeristisch aanbod van folders en elke zaak kunnen bezorgen, betere bewegwijzering doen, een toeristisch bureau open houden in het weekend.
 • Winkelen: zoeken naar een aangenaam winkelaanbod
 • Terrasreglementering: men zou terrassen kunnen gratis laten bouwen en zelfs kunnen zorgen voor wat kwaliteit en schoonheid.
 • Horeca op de gemeentelijke website
 • Communicatie: klare communicatie met de horeca, promotie naar de inwoners toe. Onderlinge communicatie verbeteren: de diensten spreken mekaar soms tegen of zijn niet op de hoogte van mekaars beleid.
 • Fairtrade + lokale producten (zoals onze streekbieren) stimuleren door raamovereenkomsten te maken: als zaken aan een bepaalde norm voldoen worden ze ook extra in de watten gelegd of vermeld. Een beleid dat is sturen en ondersteunen tegelijkertijd in plaats van één van de twee.
 • Kerngebied met stimuli en subsidies. Er werd twintig jaar geleden al een kerngebied aangeduid voor winkels en horeca in Herzele. Nadien is er niets meer mee gebeurd. Aan de hand van dat kerngebied zou men kunnen maatregelen en subsidies voorstellen (subsidies voor vernieuwende aanpak, nieuwe zaken, renovatie voorgevel, verfraaien binnen…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiƫle steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties