Herzeelse strijkwinkel sluit

Strijkwinkel

LEEF! wil dat de strijkwinkel open blijft!

De OCMW-raad van Herzele besloot blijkbaar vorige week donderdag dat de Strijkwinkel op de Groenlaan te Herzele dicht gaat. Na twintig wordt het project afgeblazen omdat het verlieslatend zou zijn. Sociale projecten zijn altijd verlieslatend, maar dit is geen argument zegt LEEF! Integendeel: een gemeente die pleit voor méér activiteit op de Groenlaan moet zijn eigen activiteiten er niet gaan afbouwen.

LEEF! werd gecontacteerd door de medewerkers van de strijkwinkel. Per 1 juni zouden alle activiteiten stopgezet worden. Wij vroegen uitleg aan OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende. Volgens de OCMW-voorzitter ‘maakt de strijkwinkel verlies, al zijn de precieze cijfers nog niet gekend.’ Het aantal personeelsleden liep reeds terug van 7 naar 4 deeltijdse werknemers. Die gaan nu op pensioen of worden op andere plaatsen ingezet.

LEEF! is met die uitleg niet tevreden. De strijkwinkel was één van de weinig sociale projecten in Herzele en kende (ondanks een lichte terugloop van de laatste jaren) succes. Meer dan 400 mensen zijn er ingeschreven als klant en krijgen een perfecte service. Een afgeslankte versie van de strijkwinkel wordt overgenomen door de dienstencheque-onderneming van het OCMW. Daar heeft men nu een toelating om bij mensen thuis te gaan strijken, in combinatie met de poetsdienst. Zo worden misschien de mensen geholpen die dit het meest nodig hebben, toch blijft dit een betekenisvolle achteruitgang.

In de winkel kon iedereen terecht: van gewone huiselijke gebruiker tot restauranthouder. LEEF! vindt dat men de kleine achteruitgang op een andere manier kan oplossen. We vinden het normaal dat er op sociaal vlak door de gemeenschap een frank bijgepast wordt. ‘Als men 1 miljoen € kan investeren in prestigeprojecten of sportinfrastructuur, dan kan men ook zijn sociale kant wel eens tonen. De gemeente wil de Groenlaan uitbouwen als vernieuwd handelscentrum maar doekt wel zijn eigen activiteiten op.’

LEEF! vindt dit een botte, koude en asociale beslissing. We vragen het OCMW en het gemeentebestuur om hun visie te herzien en een kleine inspanning te doen om deze service te behouden. De zo dikwijls geloofde hard werkende Vlamingen die met twee uit werken moeten gaan, zullen hen dankbaar zijn.

Filip De Bodt
filip.de.bodt@skynet.be
0496/71 84 72


Verschenen in de pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Financiƫle steun

LEEF!
Holestraat 66
9550 Herzele
BE73 0012 4559 2760

Volg ons op Facebook

Recente reacties