Strijken voor de strijkwinkel

Gepubliceerd op:26 mei 2018
By pgiebens
LEEF! komt in actie op 26/5/2018om 10u30 aan de strijkwinkel op de Groenlaan te Herzele. Wij willen dat die open blijft en komen zelf onze strijk doen op de stoep…

Wij hebben een aantal argumenten om die te blijven open houden:

– Het hoofdargument van het gemeentebestuur is dat de strijkwinkel 12.000-15.000 € verlies maakt. Dat is de kostprijs van een halve wielerwedstrijd. Centen, dat is een kwestie van prioriteiten, vinden wij. In de sociale sector moet ook geïnvesteerd worden. Als men de bovenverdieping van het gebouw van de strijkwinkel zou verhuren, dan is het verlies al voor de helft gedekt.

– Men zegt dat het klantenbestand daalt maar tegelijkertijd geeft men cijfers waarbij gezegd wordt dat er in de eerste helft van dit jaar 180 bestellingen waren, dat is meer dan in het volledige jaar 2017

– Men zou de strijkwinkel kunnen moderniseren tot een atelier waarbij ook kleine verstellingen gedaan worden.

– Het OCMW argumenteert dat de dienst vervangen wordt door strijken aan huis. Hoe dan ook is dit een achteruitgang van de service: niet iedereen wil iemand in huis. Men stapt over naar een moeilijke formule die vertrekt van de verkeerde economische logica: men gaat er van uit dat de strijkwinkel bedoeld is om mensen in een moeilijke positie te helpen strijken. Dat klopt niet: de strijkwinkel is bedoeld om mensen te leren werken of aan een job te helpen.

– Herzele heeft nauwelijks eigen publieke initiatieven in de sociale economie en sluit nu de deuren van een werking met veel potentieel. Dat betekent dat het Herzeelse Schepencollege en OCWM geen enkele inspanning willen doen voor het uitbouwen van een sociale sector.

– Het gemeentebestuur lanceert een plan om op de Groenlaan leven te brengen maar sluit zijn eigen winkel.

LEEF! vin dt dat dit niet hoeft en wil daar actie rond voeren!

Filip De Bodt

0496/718472

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *