Leef! wil overal in Herzele de focus op verkeersveilige buurten

Gepubliceerd op:13 mei 2018
By pgiebens
We horen van vele Herzelenaren dat zij in Herzele meer en meer last hebben van het drukke en het te snelle verkeer. Leef vroeg dan ook aan de gemeente of zij een kaart konden voorleggen met de plaatsen, waar veel verkeersongevallen gebeurden. Maar de gemeente moest het antwoord schuldig blijven.

De gemeente kon enkel cijfers voorleggen met het aantal ongevallen per straat(van 2003 t/m 2016). Die cijfers slaan op het aantal ongevallen per straat en uit die cijfers kan zelfs niet afgeleid worden op welke plaatsen juist in de straat de meeste ongevallen gebeurden.

Wij zijn dan ook zelf in actie geschoten en hebben zelf een kaart gemaakt, waarbij we de straten indeelden volgens het aantal ongevallen. Omdat we langere straten moesten vergelijken met kortere straten, hebben we een statistiek gemaakt met het aantal ongevallen per 100 meter voor elke straat.

Op deze manier kwamen we aan volgende indeling :

-straten met meer dan 20 ongevallen per 100 meter (aangeduid in rood op de kaart)

-straten tussen 10 en 20 ongevallen per 100 meter (aangeduid in oranje op de kaart)

-straten tussen 5 en 10 ongevallen per 100 meter(aangeduid in geel op de kaart)

-straten tussen 1 en 5 ongevallen per 100 meter(aangeduid in groen op de kaart)

-straten met minder dan 1 ongeval(of geen ongeval ) per 100 meter (niet aangeduid op de kaart)

We zagen onmiddellijk dat de Stationsstraat met stip de straat is met de meeste ongevallen. We hebben met Leef! de buurtbewoners bevraagd en samen met hen gezocht naar oplossingen voor de verkeersveiligheid ernstig te verbeteren.

Wij willen dit participatief proces (samenzitten en bevraging) nog met bewoners van andere buurten en straten, zo veel mogelijk overdoen om de beleidsvoerders in Herzele aan te zetten om effectieve ingrijpende verkeersmaatregelen te nemen. Leef zal zich blijven inzetten voor meer verkeersveiligheid en leefbare buurten en straten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *