Herzeelse strijkwinkel sluit

Gepubliceerd op:03 mei 2018
By pgiebens
LEEF! WIL DAT STRIJKWINKEL OPEN BLIJFT

De OCMW-raad van Herzele besloot blijkbaar vorige week donderdag dat de Strijkwinkel op de Groenlaan te Herzele dicht gaat. Na twintig wordt het project afgeblazen omdat het verlieslatend zou zijn. Sociale projecten zijn altijd verlieslatend, maar dit is geen argument zegt LEEF! Integendeel: een gemeente die pleit voor méér activiteit op de Groenlaan moet zijn eigen activiteiten er niet gaan afbouwen.

LEEF! werd gecontacteerd door de medewerkers van de strijkwinkel. Per 1 juni zouden alle activiteiten stopgezet worden. Wij vroegen uitleg aan OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende. Volgens de OCMW-voorzitter ‘maakt de strijkwinkel verlies, al zijn de precieze cijfers nog niet gekend.’ Het aantal personeelsleden liep reeds terug van 7 naar 4 deeltijdse werknemers. Die gaan nu op pensioen of worden op andere plaatsen ingezet.

LEEF! is evenwel met die uitleg niet tevreden. De strijkwinkel was één van de weinig sociale projecten in Herzele en kende (ondanks een lichte terugloop van de laatste jaren) succes. Meer dan 400 mensen zijn er ingeschreven als klant en krijgen een perfecte service. Een afgeslankte versie van de strijkwinkel wordt overgenomen door de dienstencheque-onderneming van het OCMW. Daar heeft men nu een toelating om bij mensen thuis te gaan strijken, in combinatie met de poetsdienst. Zo worden misschien de mensen geholpen die het het meest nodig hebben, maar dit blijft een betekenisvolle achteruitgang.

In de winkel kon iedereen terecht: van gewone huiselijke gebruiker tot restauranthouder. LEEF! vindt dat men de kleine achteruitgang op een andere manier kan oplossen en vindt het normaal dat er op sociaal vlak door de gemeenschap een frank bijgepast wordt:‘Als men 1 miljoen € kan investeren in prestigeprojecten of sportinfrastructuur, dan kan men ook zijn sociale kant wel eens tonen. De gemeente wil de Groenlaan uitbouwen als vernieuwd handelscentrum maar doekt wel zijn eigen activiteiten op.’  LEEF! vindt dit een botte en koude asociale beslissing en vraagt het OCMW en het gemeentebestuur om zijn visie te herzien en een kleine inspanning te doen om deze service te behouden. De zo dikwijls geloofde hard werkende Vlamingen die met twee uit werken moeten gaan, zullen hen dankbaar zijn.

Voor LEEF!

Filip De Bodt (0496/718472)

Arlette De Lombaert (0495/515069)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *